Pobyt občanů z Rueggisbergu u nás v Radouních

09.03.2011 10:13

První akce našeho o.s. která nás všechny dokonale prověřila – návštěva našeho regionu občany z Rueggisbergu dopadla velmi dobře. Program po všechny dny jsme měli důkladně připravený. Jediná změna která se musela udělat,zrušit procházku na Čertův kámen a nahradit jiným programem byla operativně zvládnuta. Zajeli jsme se podívat do Třeboně. Musím všechny, kteří návštěvu organizovali a i ty, kteří nám pomáhali jenom chválit a chválit.

            Určitě jsme měli tady v regionu co ukázat,pochlubit se a vlastně dát najevo i to, že jsme normální vyspělá země srovnatelná s ostatními. Je pravdou,že stroje, auta, zařízení i vybavení domácností je stejné, srovnatelné s jejich ve Švýcarsku, ale v tom myšlení a přístupu k životu nám to bude ještě chvíli trvat. To vše si budeme moci zase porovnat při reciproční návštěvě Rüeggisbergu v dalších letech.

            V letošním roce proběhnou ve Švýcarsku komunální volby a jeden z horkých kandidátů na starostu byl i tady u nás. Celý program, přijetí i pobyt v rodině Romana a Alenky Miláčkové se mu velmi líbil a při jednání s vedení o.s. nás ujistil se současným starostou o zájmu obce Rüeggisberg v partnerství pokračovat a rozvíjet ho.

            V současné době máme fakticky i ekonomicky celou akci ukončenu včetně poděkování všem těm,kteří nám pomáhali. Jak jsme vždy na každé informaci či letáku předesílali, celá akce se mohla uskutečnit především díky finančnímu zajištění, na kterém se podíleli jak jednotlivé obce, tak místní podnikatelé,tak i ti kteří poskytli ubytování a stravu občanům ze Švýcarska. Ještě jednou děkujeme a nedá mi abych tento přístup označil jako velmi vstřícný a pro mě i přesvědčením o jiném způsobu myšlení než materialistickém, který začíná být v naší společnosti převažující.

            Co by mělo všechny zajímat, je výsledek jednání mezi námi a Švýcary. Nejde pouze o zdvořilostní návštěvy, ale již nyní jsme schopni zajistit pro studenty, učně a ost. mládež z našeho regionu Radouňsko prázdninové praxe, stáže a pobyty ve Švýcarsku. Kdo by měl o tento druh vzdělávání zájem, může se přihlásit u p. Berana Miloslava v Kostelní Radouni, kde dostane podrobnější informace.

            V současné době připravujeme fotogalerii z pobytu Švýcarů u nás, kterou umístíme na tyto stránky.V případě,že by měl někdo z občanů hlubší zájem o naší práci,či členství v o.s. může se informovat na výše uvedené adrese p. Berana.

 

                                                   Miloslav Beran

                           předseda o.s. Partnerství Radouň - Rueggisberg


TOPlist